Japońska herbata

Herbata znana jest w naszej tradycji od pokoleń. Jednak dopiero od niedawna mamy okazję spróbować herbat z całego świata. Wcześniej nie było to takie proste, gdyż oferta na rynku była dość ograniczona. Sprawiło to, że przyzwyczailiśmy się do pewnych gatunków herbat, a picie ich stało się wszechobecnym zwyczajem i tradycją. Nie jest łatwo zmienić przyzwyczajenia, które obecne są w naszym życiu od lat.

Obecnie jednak łatwość dostępu do poszczególnych rodzajów tego wyjątkowego napoju sprawia, że możemy poznać inne herbaty i zasmakować w ich egzotycznym aromacie. Warto spróbować czegoś nowego, zwłaszcza, że herbaty inne niż herbata czarna, która jest najbardziej rozpowszechniona, mają mnóstwo dobroczynnych składników ważnych dla naszego zdrowia. Jedną z takich herbat wartych poznania jest matcha. To sproszkowana, zielona herbata, która swoje cechy zawdzięcza unikalnemu sposobowi jej wytwarzania. Produkowana z liści krzewów herbacianych, które na krótko przed zbiorem zakrywane są przed słońcem, nabiera wspaniałych właściwości, a także oryginalnego smaku i aromatu. Matcha jest bardzo wartościowa głównie ze względu na zawartość antyoksydantów, znanych głównie z właściwości odmładzających. Zawiera ona ich znaczniej więcej niż na przykład herbata zielona, którą znamy. To, co ją wyróżnia to także zawartość aminokwasów, które wytwarzają się podczas ostatnich dni jej dojrzewania bez słońca. Ciekawym składnikiem, będącym obecnie przedmiotem licznych badań jest również zawarta w matcha L-teanina, która ma działanie uspokajające i kojące.

Liście herbaty do przygotowania matchy są suszone i ścierane na zielony proszek. To wszystko sprawia, ze herbata ta ma ogromny potencjał i może stać się jednym z najzdrowszych napojów jakie znamy. Japonia, w której powstaje herbata matcha słynie z potraw przygotowywanych z jej użyciem. Herbata ta wchodzi ona w skład tradycyjnych dań tej wspaniałej i aromatycznej kuchni. Tradycja kuchni japońskiej stała się inspiracją dla kucharzy wielu narodowości, naturalnym stało się więc to, że matcha wychodzi poza granice kraju, w którym powstała. Sproszkowane liście zielonej herbaty stosuje się obecnie na całym świecie jako dodatek do zup, sosów, a także deserów. Jest doskonała w różnej postaci. W naszej kuchni można z powodzeniem dodawać ją do jogurtu, czy deserów.

zielona herbata